IMG_3779

Närområdet

Kalhyttans skidcenter och friluftsområde ligger i direkt anslutning till Filipstadsportby.

Kalhyttans friluftsområde är med sitt specialdesignade och kompakta spårsystem ett av de ledande centra för längdåkning på skidor, mountainbike, orientering och draghundstävlingar.  Totalt har genomförts tio Svenska mästerskap på skidor, samt nationella och internationella tävlingar. Vi har idag ett bland det största ungdomsarrangemanget i Sverige, Milkoloppet med över 700 startande.  Totalt i området finns 40 km spår som används vintertid. Sommartid har arrangerats SM i terränglöpning, orientering och draghundstävling.

De föreningar som närmast berörs av Kalhyttans friluftsområde är en allians bestående av Filipstads Skidförening, Filipstads Orienteringsklubb. Cykelklubben Filip, Filipstads Brukshundsklubb Dragsektionen, Friluftsfrämjandet och Friskvården i Värmland.

Kalhyttans friluftsområde har fått allt större betydelse för motion och hälsoprojekt där förebyggande friskvård är en viktig del för utvecklingen av Kalhyttan.

Investeringar

En ny servicebyggnad för omklädning och dusch är byggd. Servicebyggnaden inrymmer även lokaler som möjliggör möten inriktade på samverkan och innovation, testverksamhet samt erbjuda kompletterande tjänster inom wellness och hälsa.

Den befintlig konstsnöbana har utvecklats, med delvis ny bansträckning. Ny teknik med energisnålare, effektivare och med miljöcertifierade produkter. En anläggning med väderstation och helautomatiska snökanoner som med kortare anläggningstid sprutar upp området. Banan är fyra km, där ingår också skidlekplatsen som är en viktig del för att bedriva skidskolor. Till investeringarna hör också en ny belysning för banan.